Kötelező eredetiségvizsga

Autóra, motorra és pótkocsira

Gépjármű eredetiségvizsgálat

Miért van szükség az eredetvizsgára?

A jogszabályi előírások kötelezővé teszik a gépjármű eredetiségvizsgálatát, elsősorban azért, mert így bizonyos mértékben visszaszorítható, megelőzhető az autólopás.

Eredetiségvizsga nélkül nem kerülhet a vásárló nevére az autó!

Mikor van szükség eredetiségvizsgálatra?

Az érvényben lévő törvény szerint, amikor egy gépjármű tulajdonjogában változás történik, az illetékes okmányirodában be kell ezt jelenteni az adásvételtől számított 15 naptári napon belül, és elindítani az átírási procedúrát. Ezen kívül az alábbi esetekben szükséges eredetiségvizsgálatot végezni:

– Ha az új jármű nem rendelkezik a gyártó által mellékelt járműkísérő lappal
– Amennyiben a járművet még nem vették járműnyilvántartásba az első forgalomba helyezés alkalmával
– Ha megváltozott a jármű alvázszáma korábbi műszaki beavatkozás miatt
– Ha egy járművet korábban kivontak a forgalomból, de ismételten forgalomba kívánják helyezni

Kötelező eredetiségvizsga autóvásárláshoz, okmányirodai átiratáshoz, ügyintézéshez.

Esetlegesen felmerülő kérdések esetén, forduljon bizalommal Hangyál Attila műszaki vizsgabiztosunkhoz!

Személygépjármű eredetiségvizsgálat

Személyautó eredetiségvizsgálat Budapesten, kedvező áron, több kategóriában. Tekintse meg a vizsgával járó díjakat!

Motorkerékpár eredetiségvizsgálat

Robogók, motorok eredetiségvizsgája kedvező áron.

Teherautó eredetiségvizsgálat

Kisteherautó eredetiségvizsga kedvező áron.

Pótkocsi eredetiségvizsgálat

Pótkocsi eredetiségvizsga kedvező áron.

Fontos tudnivalók

Milyen okmányok szükségesek az eredetvizsgához?

Magánszemély esetén szükséges a gépjármű forgalmi engedélye, az eladó vagy a vevő személyi igazolványa és lakcímkártyája, illetve a gépjármű törzskönyve, amennyiben rendelkezésre áll.

Mit vizsgálnak az eredetiségvizsgán?

Az eredetvizsga alkalmával megvizsgálják a gépjármű fizikai állapotát, és annak esetleges manipulációira utaló nyomokat keresnek.

Az eredetiségvizsgát végző szakemberek ellenőrzik a jármű okmányait, megvizsgálják annak egyedi azonosítóit, felmérik, hogy átütötték-e a motor-, illetve az alvázszámot, megtekintik a hordozóelemeket, valamint azok bekötéseit, illetve megmérik a jármű festékrétegét.

A fényképekkel dokumentált vizsgálat kifejezett célja, hogy megtudja, több darabból rakták-e össze az autót, vagy minden kétséget kizáróan bizonyítható-e annak eredetisége.

Az eredetiségvizsgálat minden fél érdeke

A hatóság által kijelölt vizsgaállomáson végzett, hiteles dokumentummal igazolt eredetiségvizsgálat a vevő és az eladó érdeke is.

A vevő számára mindez természetesen biztonságot jelent, hiszen így nyugodtan tudhatja magáénak új gépjárművét.

Az eladó ugyanakkor nagyban megkönnyítheti autója eladását, ha igazolni tudja annak eredetiségét és származását.

Amennyiben eredetiségvizsgálatra van szüksége Budapesten, kérdéseivel forduljon bizalommal Hangyál Attila műszaki vizsgabiztosunkhoz!

Gyakori kérdések az eredetiségvizsgálat kapcsán

Az eredetiségvizsgálatot kormányrendelet szabályozza. Minden tulajdonosváltáskor, vagyis adás-vételkor, illetve olyan alkalmakkor, amikor a jármű alváz és/vagy motorszámában az eredetihez képest bármilyen változás észlelhető, szükséges az eredetvizsgálat elvégzése. Speciális esetekben a hatóság is elrendelheti ugyanezt.

Eredetvizsgálatot Budapesten vagy bárhol máshol az országban a jármű tulajdonosa kérelmezhet, de hivatalos meghatalmazás birtokában más is eljárhat ez ügyben. Amennyiben a jármű tulajdonosa jogi személy (cég), az aláírásra jogosult személy mellett szintén kérelmezhető lehet a jogosult meghatalmazottja.

Mivel kormányrendelet szabályozza, ezért díja egységes az ország egész területén, így bármerre is menjen, ugyanolyan összeget kell majd fizetnie. Úgynevezett járműkategóriák vannak, így más díja van egy személygépkocsinak és más egy tehergépkocsinak.

Személygépkocsiknál és motorkerékpároknál a hengerűrtartalom alapján van meghatározva az előzetes eredetiségvizsgálat pontos hatósági díja. Tehergépkocsinál a megengedett együttes össztömeg adja a díjszabást, míg buszoknál a szállítható személyek száma határozza meg az eredetiségvizsgálat végső, egyezményes árát.

Magánszemélyeknél lennie kell:

  • a jármű forgalmi engedélyének. Ha ez nincs, akkor megteszi egy okmányirodai hatósági bizonyítvány is, ami tartalmazza a jármű adatait;
  • a törzskönyvben szereplő tulajdonos, vagy az adásvételi szerződésben levő vevő személyi igazolványának, vagy bármilyen más, fényképes igazolványának, pl. útlevél, jogosítvány, illetve atörzskönyvben szereplő tulajdonos, vagy az adásvételi szerződésben szereplő vevő lakcímkártyájának;
  • ha meghatalmazott végeztet eredetvizsgálatot, akkor a fent említett okmányokra neki is szüksége lesz, illetve a hivatalos meghatalmazásra.

Jogi személyektől (cégektől) kérik majd:

  • a jármű forgalmi engedélyét, ha ez nincs, akkor jó lesz a hatósági bizonyítvány is, ami tartalmazza a jármű adatait;
  • az eljárást kérelmező cég 90 napnál nem régebbi cégkivonatát;
  • az eljárást kérelmező cég aláírási címpéldányát;
  • az aláírásra jogosult személyi igazolványát vagy egyéb fényképes igazolványát (pl. vezetői engedélyt, útlevelet stb.);
  • az aláírásra jogosult lakcímigazoló kártyáját;
  • ha az aláírásra jogosult nincs jelen az eredetvizsgán, úgy az általa hivatalosan meghatalmazott személynek ugyanezen személyes okmányokra lesz szüksége.

Az eredetvizsga forgalmi engedély hiányában is elvégezhető, amennyiben egy, a forgalmi engedélyt teljes mértékben helyettesítő, hivatalos okirat birtokában van a kérelmező. Ez a hatósági bizonyítvány előzőleg az okmányirodából beszerezhető.

Nem kell attól tartania, hogy majd napjai mennek rá, vagy hogy szabadságot kell kivennie emiatt. Maga az eredetiségvizsgálat – normál esetben – nem több egy bő fél vagy háromnegyed óránál. Akkor kell úgy másfél órára számítania, ha a járművel korábban, az alvázszám hordozóját is érintő sérülés (utáni javítás) történt. Cégünk professzionális eredetvizsgálatokat végez, és mivel nagy tapasztalatunk van ebben (is), számíthat rá, ha bizalmat szavaz nekünk, minden zökkenőmentesen megy majd.

Az alapszabály szerint – mivel az eredetvizsgálat csak egyszeri alkalomra szól – 60 napig, ha ez idő alatt nem lett már felhasználva.

Minden olyan vizsgálóállomáson, közlekedési hatóság által működtetett telephelyen, az engedélyező hatósággal szerződéses jogviszonyban álló jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó, illetve egyéni cég által működtetett telephelyen, ami alkalmas a jármű és a járműokmányok előírt adatainak hiteles felvételezésére, rögzítésére, valamint ezek továbbítására a hatóságok felé.

A bevizsgálás után a vizsgaállomáson. A jármű megvizsgálását követően az okmányirodában vagy a közlekedési igazgatósági hatóságnál. Postai úton 15 nap elteltével a bevizsgálás után.

Igen. Az esetek többségében már a vizsgaállomáson kiállításra kerül, így rögvest átveheti azt.