Bukkanómentesen az úton

Futóműállítás, javítás és csere

Futómű beállítása, javítása, cseréje

A futóműrendszer vizsgálata, javítása, futómű beállítás

A futóműveken – és azok megfelelő állapotán – múlik az autó úttartási képessége, „viselkedése” a kanyarokban, valamint az egyenetlen útburkolatokon. Amellett, hogy nehezebbé válik az úttartás, a futóműállítás mellett szól továbbá számos biztonsági és kényelmi tényező is. Ezért is ajánlatos kétévente időt és némi anyagi ráfordítást szánni a futómű megfelelő beállítására. A kulcs a rendszeresség, illetve az, hogy ne csak akkor keressünk fel szakembert, mikor már megtörtént a baj. Mivel vezetés során óhatatlanul is bármikor nekihajthatunk egy útpadkának, vagy észrevétlenül egy nagyobb kátyúban találhatjuk magunkat, ezért fokozottam érdemes odafigyelnünk a futómű megfelelő állapotára, annak karbantartására.

A rossz műszaki állapotú vagy nem megfelelően beállított futómű miatt, alul- vagy túlkormányozottá válhat a jármű, megnövekedhet a féktáv, megzavarodhat az ABS működése, és fokozottabb kopásnak lehetnek kitéve a gumiabroncsok is.

A futómű rendszer részei a rugózást, a lengéscsillapítást és a stabilitást biztosító alkatrészek, valamint a kerékmeghajtások.

Mit kínálunk magas minőségű futómű beállítási szolgáltatásunk során?

Bármennyire is ügyeskezű ezermester hírében álljon, a biztonságos autózás szempontjából semmiképp sem ajánlatos „házi módszerekkel” kísérleteznie. Hozza szervizünkbe gépjárművét, hiszen szakembereink hosszú évek tapasztalatával a hátuk mögött mindent tudnak a szakszerű és hibátlan futóműállításról!

Honnan tudhatja, hogy eljött az ideje a futómű beállításnak?

Ha ezeket a „tüneteket” tapasztalja, érdemes mihamarabb felkeresnie szakemberinket egy gyors futóműállítás miatt.

Futómű beállítás vagy centrírozás? Nem mindegy!

Munkánk során gyakorta tapasztaljuk, hogy ügyfeleink nem értik pontosan, hogy mi a különbség a futómű beállítás és a centírozás között. Laikusként nem is elvárható, hogy ismerjék a fogalmak közötti lényeges különbségeket, elég csupán annyit tudniuk, hogy ez valójában két teljesen eltérő dolog. Amikor futómű beállításról van szó, akkor a kerekek szögét állítja be optimálisra a szakember a jármű gyártója által megadott/javasolt állásba. A centrírozás viszont lehetővé teszi, hogy a kerekek forgás közben ne okozzanak szükségtelen rezgést.

Ne kockáztasson, nézesse át autója futóműrendszerét, és állíttassa be optimális működésre! A futóműállítás nem időigényes, viszont annál balesetveszélyesebb, ha elmulasztja, ezért ne várja meg, míg megtörténik a baj. Keresse fel szervizünket mielőbb!

Esetlegesen felmerülő kérdések esetén, forduljon bizalommal autószerelő műhelyünk szakembereihez!

Gyakori kérdések a futóműállítás, javítás kapcsán

Kattintson a kérdésre a válasz megtekintéséhez!

A futómű két fő alkotóeleme, a lengéscsillapító és a kerékfelfüggesztés segítik a gumik folyamatos tapadását és úton tartását, vagyis a gépjárművet a stabil haladásban, továbbá elnyelik az út hibáiból adódó behatásokat vagy rázkódásokat, és csökkentik a kerekek pattogását is.

A futómű-beállítás célja az, hogy a kerekek iránya és szöge megfelelő legyen, és, hogy egymással párhuzamosak, az úttestre pedig merőlegesek legyenek. A futómű-beállítás során beállítják a kerék- és csapdőlést, továbbá az összetartást.

A kerekek helyes dőlésszögét azért fontos beállítani, mert így a gumiabroncsok egyenletes mértékben kopnak. Pozitív kerékdőléskor a gumiabroncsok külső része kopik előbb, mert a kerekek alsó része közelebb van egymáshoz. Negatív kerékdőlésnél pedig ellenkezőleg, a felső részek vannak közelebb, ezért a belső rész kezd el először kopni. A kerékdőlés szögének értékei gépjárművenként eltérőek, és a helyes beállításnak megfelelően az egyforma méretű abroncsok lehető legnagyobb felülete érintkezik az útfelülettel. Az autó az egyik irányba fog húzni, ha az első kerekek dőlésszögei között nagy a különbség, ami a kerékösszetartás megváltozását is eredményezi.

A futómű-beállítás az üres autóban a gumiabroncsnyomás ellenőrzésével kezdődik, ezután a kerekekre kerülnek a mérőfejek. A pedálfékek és a kormánykerék rögzítése után  a futóműállító gép visszaállítja a futóművet a gyár által megadott értékekre.

A futómű alkatrészeit és a gumikat is igénybe veszi a gyakori padkára hajtás a parkolás során és a kátyúkkal tarkított, rossz minőségű hazai úthálózat. Így a futóművet és a kerekeket is ütések érik, ezért kopni vagy deformálódni kezdenek, ami rontja a menetstabilitást és a kormányozhatóságot. Például ha defekt miatt csak az egyik kereket cseréljük ki, és a pótkerék a többihez képest más irányba fut, illetve túlterheltség és a nem megfelelő guminyomás miatt is elállítódhat a futómű.

A kerékösszetartás esetén a gumiabroncsok elülső végei közelebb vannak egymáshoz, mint a hátsók, ezért a futófelület a külső szélektől kezd el kopni, ami alulkormányozottságot okoz.

Kerékszéttartás esetén a gumiabroncs hátsó részei közelebb vannak egymáshoz, mint az elülsők, ami túlkormányozottságot okoz, így a gumik a belső szélektől kezdenek el kopni. A kerékössze-, illetve széttartás pontos beállításának eredeménye, hogy a kerekek párhuzamos futnak, ellenkező esetben romlik a jármű stabilitása és irányíthatósága.

A futómű-beállítás az autó vezethetőségét, a lengéscsillapítók, a futóműalkatrészek és a gumik kopásának mértékét is befolyásolja. A rosszul beállított futómű nem biztonságos, és extra költségeket eredményezhet az alkatrészek vagy a gumiabroncsok gyakori cseréjének következtében.

Igen, mivel a legtöbb mai autó első és hátsó futóműve is állítható.

A helytelenül beállított futómű a futásteljesítmény csökkenését, a gumiabroncsok rendellenes kopását, a futóműalkatrészek gyors elhasználódását, a kormány egyik irányba húzását és bizonytalan kanyarodást okoz.

A problémák és az extra költségek megelőzése érdekében a futómű-beállítást érdemes rendszeres időközönként, de évente egyszer mindenképpen elvégezni, ami növeli az üzembiztonságot és a többi kapcsolódó alkatrész élettartamát. Amennyiben valamilyen futómű-elállítódásra utaló jelet észlel, mindenképpen forduljon szakemberhez.

  • Ha az autó nagyobb sebességnél kátyúba fut, vagy járdaszegélynek ütközik.
  • Balesetek és karambolok vagy a gumiabroncsok egyenetlen kopása esetén.
  • Ha vezetés közben az autó az egyik irányba húz.
  • Ha a kormány nehezen tekerhető, fékezéskor vagy bizonyos sebesség felett rázkódik, illetve egyenes vonalú haladás közben nincs középállásban, vagy nem tér oda vissza.
  • Ha a kormányt nehezen lehet tekerni kanyarodásnál, vagy a gumi visító hangot ad.
  • Ha a kerekek felől kopogó vagy búgó hangot hallunk.
  • Alkatrészcsere vagy új gumiabroncsok vásárlása esetén.

Vigyük el autónkat rendszeres időközönként, évente egyszer a szervizbe, ahol átvizsgálják a futóművet alulról is, szükség esetén elvégzik a futómű-beállítást, és/ vagy kijavítják a hibákat.

Egy erre szakosodott futóműszakszervizben vagy autószerelő műhelyben, lehetőség szerint 3D-s rendszerű futóműállító paddal dolgozó képzett gépkezelőnél.

Semmiképpen se próbálkozzunk vele házilag, mert a szakszerű beállítással az autó biztonságosan és rendesen üzemel, így az elállítódásból adódó következmények miatti nagyobb kiadásokat elkerülhetjük.

A hitelesített mérési jegyzőkönyvben szerepelnek a mért és a beállított adatok, illetve onnan, hogy nem észlelünk semmilyen rendellenességet sem vezetés közben.

Nem feltétlenül, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni a futóművet.

A futómű állapotának felmérésével és a légnyomás ellenőrzésével együtt a beállítás körülbelül 1-1,5 órát, sérülés esetén a műszeres vizsgálattal együtt 2-3 órát vesz igénybe.

A futóműbeállítás díja elsősorban a gépjármű kategóriájától, az elállítódás mértékétől és az alkalmazott technológiától függ. Személyautó mindkét futóművének beállítása körülbelül 8000-20000 Ft-ba kerül.