Autóklíma töltés, szerelés

Autóklíma beépítése, javítása, tisztítása

Autóklíma szerelés

Autóklíma töltés, javítás

A fent felsorolt kategóriába tartozó gépjárművek időszakos vizsgáztatását, valamint ezek forgalomba helyezését is vállaljuk!

Budapesti autószervizünkben az autóklíma javítását, töltését, ózonos fertőtlenítését, vagy cseréjét is vállaljuk.
Esetlegesen felmerülő kérdések esetén, forduljon bizalommal autószerelő műhelyünk szakembereihez!

Légkondi az autóban

Az autók többsége ma már légkondicionáló berendezéssel felszerelt. Az autós klíma kifogástalan működéséhez azonban alapvető, hogy a rendszerben mindig kellő mennyiségű kenőolaj, valamint hűtőközeg legyen.

Sajnos, a járműtulajdonosoknak jellemzően csak akkor jut eszükbe a klíma karbantartás, ha a rendszer hatásfoka romlik, és már csak kis mértékben vagy egyáltalán nem hűt. Pedig a rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetőek a problémák, meghibásodások, és akkor még nem is szóltunk az egészségügyi vonatkozásokról.

A klíma töltés folyamán korszerű szervizgépünk segítségével a szükséges mennyiségű hűtőközeget és kenőolajat töltünk a rendszerbe. Ha a szervizgép szivárgást jelez, akkor nitrogén gázas szivárgásvizsgálattal megkeressük, és javítjuk a hibát.

Autószervizünkben vállaljuk minden típusú autó klímaberendezésének töltését, nyomáspróbáját, javítását.

Autóklíma tisztítás ózonnal

Kellemetlen szagok, fejfájás vezetés közben? Az elhanyagolt, koszos autóklíma is okozhatja a tüneteket!

A klímaberendezésben a használat során kondenzvíz keletkezik, amely melegágya a baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak, és ezáltal a légúti fertőzéseknek is. Ezért fontos minimum évente – legalább a klíma használatának megkezdése előtt – sort keríteni a jármű klímarendszerének tisztítására, fertőtlenítésére, illetve a pollenszűrő ellenőrzésére, szükség szerinti cseréjére.

Kétféle klímatisztítási eljárás létezik, a vegyszeres és a vegyszermentes.

Előbbinél egy speciális tisztító habot juttatunk a gépjármű szellőzőrendszerébe, ami elpusztítja a baktériumokat. A vegyszermentes tisztítási eljárásnál ózongenerátorral végezzük a tisztítást, mindenféle kemikáliáktól, vegyszerektől mentesen.

Mi az ózonos tisztítást részesítjük előnyben, mert vegyszermentes, megöli a vírusokat, baktériumokat, és friss illatot teremt.

Gyakori kérdések az autóklíma töltés, szerelés kapcsán

A tisztítási, fertőtlenítési teendőket ajánlott legalább évente egyszer elvégeztetni. Az ilyenkor esedékes komplett vizsgálatot is célszerű a tisztítással egy időben megejteni, hogy a klíma hibátlanul működjön egész évben.

Ha hetente egyszer bekapcsoljuk a klímát a szezonon kívüli időszakban is, azzal meghosszabbíthatjuk az élettartalmát. Ezzel a szűrőben keletkező nedvesség vagy a baktériumok felhalmozódása miatti zavaró szagok kialakulását is megakadályozhatjuk.

Ellenőrizzük például a nyomást, a klíma közeg mennyiségét, az esetleges szivárgást, a hűtő állapotát.

Ez attól függ, milyen típusú autóról van szó. Sokan nem tudják, de a klímagázt súlyra mérik. Minden autótípusnál, a gyártó által előírt mennyiségű klímagázzal kell tölteni.

Ha a nyári hőségben a felmelegedett autóban azonnal bekapcsoljuk a berendezést, fontos, hogy először pár percig csak kis fordulaton működtessük. Ha indulás előtt lehetőségünk van rá, először szellőztessük át az utasteret úgy, hogy lehúzzuk az ablakokat, nyitva hagyjuk az ajtókat, majd csak ezután kapcsoljuk nagyobb fokozatra az autóklímát.

A modern autók fogyasztásában szinte már észrevehetetlen és nem csökkenti a teljesítményt sem, de ehhez mindenképp az kell, hogy az autóklíma megfelelően legyen karbantartva.

A legelterjedtebb és legolcsóbb a sima papírszűrő, ami csak alacsony hatásfokkal képes megszűrni a levegőt. A több rétegből álló, aktív szenes szűrő már a kellemetlen szagokat is képes megszűrni. Az antibakteriális szűrők viszont már a gombák és a penész kialakulását is megakadályozzák.

A hűtőközeg szivároghat, ha valamelyik rendszerbe épített cső elhasználódik, megtörik, megreped. A hűtőközeg újbóli feltöltése soha nem váltja ki az alkatrészcserét, ezért célszerű ezt még időben megtenni.

Mivel ez egy olyan kiegészítője a klímának, ami külső tényezők hatására könnyedén eltömődhet, ezért ajánlott évente cserélni. A pollenszűrő nem csak a levegő átengedése miatt lényeges, de a szennyeződések és a baktériumok felfogására is szolgál.

  • ha gombnyomásra nem indul;
  • ha büdös levegőt fúj;
  • ha nem fúj kellően hideg, 10°C alatti levegőt;
  • ha a klíma nem tud párátlanítani.